Categorii

Emisiune DIGI 24 despre evenimentul organizat de Letal.ro

Reporterii emisiunii Din | Interior au filmat in Showroom-ul Letal din Bd. Uverturii si la evenimentul Letal Reenactment.

Materialul video de 12 minute a fost difuzat in emisiunea din 19 mai 2013 si poate fi urmarit pe site-ul DIGI 24: http://www.digi24.ro/stire/DIN-interior-Reconstituirea-marilor-batalii-istorice-de-la-hobby-la-afacere_104619

Aici puteti vedea galeria foto cu imagini de la eveniment: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.304016193065054.1073741828.160092187457456&type=1

Galerie foto eveniment Letal Reenactment

Redam mai jos scriptul emisiunii:

"În al Doilea Război Mondial, nemţii au suferit o înfrângere catastrofală în faţa truplor aliate. Momentul care a schimbat cursul războiului a fost debarcarea din Normandia, cea mai mare invazie de pe mare din istoria omenirii. Reporterii „Din|interior” s-au întors în timp cu 70 de ani şi au asistat la o revanşă a trupelor germane, prin intermediul unei reconstituiri puse la cale de câţiva tineri români pasionaţi de istorie.

6 iunie 1944. O zi crucială pentru istoria omenirii. Peste 150.000 de soldați americani și britanici, conduși de generalul Eisenhower, iau cu asalt și cuceresc plajele din Normandia, controlate de trupele Germaniei naziste. Debarcarea din Normandia, cea mai teribila invazie de pe mare din istorie, a contribuit decisiv la sfârșitului dominației lui Hitler și a celui de-al treilea Reich.

12 mai 2013. Ferma Marmion, Normandia. La 70 de ani de la înfrângerea suferită, un grup de soldați germani sunt dornici de revanșă. Nemții înconjoară un obiectiv militar controlat de americani și, după lupte grele, reușesc să îl cucerească. Misiunea este îndeplinită. Este rândul americanilor să simtă gustul amar al umilinței.

Reporterii „Din|interior au pătruns în lumea fascinantă a renactment-ului, lumea reconstituirilor istorico-militare. 

De fapt, soldații sunt doar niște tineri români pasionați de istorie militară și de reconstituirea marilor bătălii istorice. Ferma Marmion este, în realitate, o gospodărie agricolă abandonată de lângă București, iar armele și muniția sunt de plastic. Totul este o joacă, nimeni nu a fost rănit.

Reenactment-ul a apărut pentru prima dată în anii '60, în SUA. Americanii au comemorat, printr-o luptă demonstrativă, împlinirea a 200 de ani de la Războiul civil dintre statele din nord și cele din sud. Scopul evenimentului a fost unul pur educativ.

În Europa, fenomenul a apărut în anii '70, în Franța, atunci când pasionații de istorie au omagiat împlinirea a trei decenii de la debarcarea din Normandia. În prezent, reenactment-ul se practică, la scară largă, și în Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Ungaria și Bulgaria.

Un joc cu reguli stricte

În România, fenomenul a apărut, târziu, în anii 2000, cu prilejul unei parade a uniformelor de epocă la Muzeul Militar.

Duminica trecută, sute de bucureșteni, înarmați până în dinți, s-au adunat la fermele Boja de la marginea orașului. Scopul: reeditarea luptelor dintre parașutiștii americani, sprijiniți de partizanii francezi, împotriva militarilor germani. Luptele au avut loc în satul francez Saint Marcouf, în anul 1944, în contextul debarcării aliaților în Normandia. Deși totul este o joacă, regulile sunt stricte, ca în armată, iar ierarhia este sfântă.

Printre combatanți găsești bucureșteni de toate vârstele, cu profesii diferite. Marian are 52 de ani și lucrează în domeniul asigurărilor auto.

„Pasiunea asta a început cu ceva ani în urmă, în momentul în care am început să iau la mână almanahurile pe care le aveam în bibliotecă”, spune Marian Monea.

Pentru Marian, lupta de astăzi s-a încheiat, după ce a fost luat prizonieri de nemți. Însă, militarul spune ca a avut parte de o experiență extraordinară.

În realitate, la finalul bătăliei nu există învingători. Toţi participanţii au câştigat experienţă şi au simţit, pe pielea lor, o pagină din istoria celui de-al doilea război mondial. Pentru organizatori, satisfacţia este cu atât mai mare. Pregătirea evenimentului a fost una de durată.

Ne pregătim pentru acţiunea de astăzi intens, de aproximativ o săptămână. Primele discuţii le-am avut în urmă cu vreo două luni”, spune Cristian Ionita, general managerul magazinului de echipamente militare Letal.ro.

Una dintre marile probleme o constituie procurarea echipamentului, care să imite cât mai fidel uniformele originale. Preţul nu este tocmai accesibil. Dotările minime, adică o armă de plastic, bile și ochelari de protecție, ajung să coste circa 1.000 de lei."


Contact

Produse noi

» Nici un produs nou

Newsletter